Kwekerij van fruitbomen en bessenstruiken

Kwekerij Aatree is een kwekerij van fruitbomen en kleinfruitstruiken, zoals bessen, aardbeien, bramen en frambozen enz. enz.

We kweken meer dan 300 soorten fruitplanten op een natuurvriendelijke manier. We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen; lieveheersbeestjes bestrijden de luis en vogels de rupsen. Er lopen kippen rond die de grond afscharrelen om allerlei schadelijke insecten op te eten.

Ook onze klanten willen graag gezonde soorten die ze niet hoeven te spuiten. Dit is dan ook de reden dat u in onze webshop niet elke soort zult vinden: we sorteren de soorten op hun resistentie tegen ziektes.
Wij kweken bovendien veel oude rassen die hun kwaliteiten al meer dan 50 jaar hebben bewezen, ook toen er nog geen bestrijdingsmiddelen waren.

We kweken op een kleine 2 ha, lichte zandgrond. Hierdoor hebben de planten een goed wortelgestel.
Bovendien is het grond met een hoog fosfaat gehalte; fosfaat zorgt voor de wortelvorming en de bloemknopzetting, waardoor onze fruitbomen vaak al het eerste jaar vruchten geven!

Wij zorgen ervoor dat u veel informatie krijgt bij de aankoop van fruitbomen of -struiken, maar verzorgen dit ook tot jaren na aankoop. Dat wil zeggen, dat we u ook begeleiden bij het snoeien en verzorgen van de bij ons gekochte planten.
Wij willen u net zo laten genieten van fruitbomen en kleinfruit, als wij doen, samen met onze kinderen!

 

Het kweken

Wij maken elk jaar +/- 25000  nieuwe fruitbomen en fruitstruiken. Bessen worden gestekt en fruitbomen veredelen we meestal. Fruitbomen kunnen namelijk niet gezaaid of gestekt worden: als je zaait krijg je vaak een wilde vorm en met stekken kun je de groei niet remmen, wat met het veredelen op onderstammen wel kan. Wij veredelen elke winter +/- 15.000 fruitbomen.
We enten de meeste fruitbomen op langzaam groeiende onderstammen die de groei van de planten remt en veel vroeger vruchten geeft.
Hierdoor blijven de bomen kleiner en passen ze ook in een kleine tuin of in een fruithaag.

Na 1 jaar heb je dan spillen en na 2 jaar laag- of halfstambomen.

Veredelen: https://www.youtube.com/watch?v=n6HuvNV8Dr4

Wij kweken ook veel soorten in pot. Hieronder pas gepotte kersen die al mooi aan het groeien zijn.Nu planten!

Door het late voorjaar kunt u nu nog goed fruitbomen en bessenstruiken planten. 
Als u nu plant, groeit het nog goed vast in het voorjaar en groeien de planten dit jaar beter.