Druiven- en kiwiplanten

 

De druiven- en kiwiplant zijn slingerplanten die om altijd vruchten te kunnen dragen teruggesnoeid en opgebonden moeten worden. Het snoeien van de druiven- en kiwiplanten vindt plaats in de rustperiode van de plant. Tussen eind november en eind december.

Er zijn meerder manieren van gebruik; langs een pergola, langs draden of aan een paal. 
Zorg ervoor dat bij elke groeiwijze (maakt niet uit welke gestel), takken worden gevormd.
Dit zijn de hoofdaders voor de plant.
De zijtakken van dit gestel knippen we terug tot op 2 tot 3 ogen.


Deze lopen in het voorjaar uit. En uit de oksels van het eerste stel bladeren van deze uitlopers komen de bloemtrosjes. En later de druiven of kiwivruchten.
Er kunnen een aantal scheuten zonder bloei en vruchten uitlopen. Deze zullen in de loop van het jaar verwijderd moeten worden (alleen bij de druif), elke 10 cm 1 uitloper niet meer. Alles wat te veel is in de zomer wegsnoeien, zodat de vruchten ook meer zon krijgen. (ook bij de kiwi)

Laat de uitlopers met vruchten zoveel mogelijk uitgroeien, omdat deze zorgen voor het voedsel van de druiven en de kiwivruchten.

Teelt langs een pergola.  ................ voor de snoei ................................na de snoei

Teelt langs draden of een muur................voor de snoei..............................na de snoei

Uitlopers aan de stam altijd verwijderen. Bij de stam met een of twee meerjarige zijtakken worden de scheuten elk jaar tot twee á drie ogen teruggesnoeid. Hieruit groeien in het voorjaar de nieuwe twijgen waaraan de trossen komen. De meerjarige takken zijn goed bestand tegen vorst en hebben een grotere reserve opgebouwd. Er kunnen een aantal scheuten zonder bloei en vruchten aankomen. Deze zullen in de loop van het jaar verwijderd moeten worden.

Teelt aan palen.

 


 

.......................voor de snoei.................................na de snoei

Snoei nooit bij matige tot strenge vorst! In de aangegeven snoeiperiode verkeert de druivenstok in 'rust', dat wil zeggen dat de sapstroom in alle levende delen van de plant minimaal is. Als u te laat snoeit kunnen de planten gaan bloeden en hier kunnen ze door afsterven. Als de plant nog niet volgroeit is kun je beter niet te veel druiven laten rijpen, hierdoor verzwakt de plant en blijven de vruchten te klein. Geef de druiven en kiwi planten elk winter een kalkbemesting.Nu planten!

Door het late voorjaar kunt u nu nog goed fruitbomen en bessenstruiken planten. 
Als u nu plant, groeit het nog goed vast in het voorjaar en groeien de planten dit jaar beter.